Bedre hus med trefiber
Tømrer Thomas er ikke i tvil, og brukte Nativo® Trefiberisolasjon i sitt eget hus fra 1870. – Jeg tror trefiber er med på å forlenge levetiden til huset.
Luftig og fritt i en skogkledd åsside over Kviteseid i Telemark ligger småbruket som Thomas Sandvik Jakobsen (35) har restaurert fra grunnen. Den bratte gressbakken foran huset brukes til fôrproduksjon, men har også et stakittgjerde. I fjor holdt det griser på innsiden, i år skal det holde rådyr og elg på utsiden. Her skal det nemlig bli eplehage som vil gi saft og syltetøy, mens de ni hønene på tunet dekker behovet for egg.
Thomas og kona Liv lever i pakt med naturen og tradisjoner etter at de forlot Skien for sitt Kviteseid-prosjekt for fem år siden. Ved siden av jobben som tømrer har restaureringen tatt tid, for Thomas tar ingen snarveier. De beholdt så mye som mulig av det den gamle, lafta tømmerkassa.
– Ingen hadde bodd her på nærmere tretti år. Huset ble bygd i 1870, med råvarer hentet fra skogen like ved. Derfor føles det veldig trygt og riktig å fortsette å bruke materialer som Nativo® Trefiberisolasjon. Den oppfører seg akkurat sånn som treet som ble tatt i bruk her for 150 år siden, så materialene spiller på lag. Vi vet at det fungerer, sier Thomas.
Han har nå begynt på bygningsvernstudier, etter å ha jobbet mye med restaurering av bevaringsverdige hus. Fascinasjonen for gamle bygg har han hatt siden oppveksten. Den blir forsterket av opplevelsen han får av å oppdage husmannsplasser i skogen hvor bare grunnmuren står igjen.
– Med denne beliggenheten kan det jo også tenkes at småbruket vårt en gang blir overlatt til naturen igjen. Da er det godt å vite at vi ikke har tilført materialer som ikke hører hjemme her, sier han.
Til sammen når han og Liv ut til titusener på Instagram med kontoene @livslyst og @thomasbygningsmann. Hun på interiør, han på bærende konstruksjoner og eksteriør. Begge med vekt på det landlige og tradisjonelle.
Ved restaurering av verna bygg erstattes og gjenskapes mest mulig, så autentisk som mulig.
– Det jeg liker med gamle hus er hvor ekte det er – og rent. I jobben med å kopiere for eksempel en vindski, gjør jeg det på gamlemåten, med skrubbing, håndhøvling og profilering av bordet. Det er inspirerende å videreføre det de dyktigste håndverkerne skapte for flere hundre år siden, sier han.
Thomas har brukt trefiberisolasjon hos kunder i en årrekke. Av flere årsaker var valget enkelt da han skulle isolere sitt eget hus.
– Varmelagringskapasiteten og formstabiliteten er veldig god. Når jeg legger bare fem centimeter tykke plater utenpå tømmerkassa, er det viktig at det ikke siger. I gamle hus er trefiberisolasjon ypperlig. De tekniske egenskapene er overlegne, i tillegg til at trefiber er fint å jobbe med, sier han.
Dette er særlig viktig når man bor i huset mens oppussingen foregår.
Nå som Hunton har flyttet fabrikken hjem til Gjøvik, ser Thomas enda flere fordeler.
– En annen ting som er viktig for meg er at produktene er norskprodusert, for det gir en miljømessig bonus med tanke på transporten. I tillegg er det nedbrytbart i andre enden.
Det er fortsatt mange som ikke har oppdaget trefiberisolasjon, og Thomas mener det bare er et tidsspørsmål for flere gjør det, både blant profesjonelle og privatpersoner. For seks år siden fikk han selv sin første erfaring gjennom en kunde som hadde satt seg nøye inn i det og ville ha trefiber.
– Da gikk det opp for meg hvor fint dette produktet er. Jeg tror at så snart håndverkerne får prøvd det, vil de gå over til trefiberisolasjon. Da får kunden bedre hus, enten de er nye eller gamle, avslutter Thomas.