Trefiberisolasjon i vegger og tak gir hus som puster
Arkitekt Mikael Krøll er opptatt av å velge byggematerialer som får huset til å puste. Derfor anbefaler han alltid trefiberisolasjon til sine kunder.
Mikael Krøll jobber som arkitekt og administrerende direktør i det internasjonale arkitektfirmaet Atrium Architects i Helsingør i Danmark. Arkitektkontoret har primært oppdrag for private kunder, men jobber også med flere offentlige prosjekter. Oppdragene handler i hovedsak om å restaurere gamle bygg, i tillegg til at de jobber med nybygg.
Mikael ble for første gang introdusert for trefiberisolasjon i 2015. Arkitektkontoret fikk da i oppdrag fra kommunen å renovere og etterisolere det ærverdige rådhuset i Helsingør fra 1852. For å finne ut om det eksisterer isolasjonsmaterialer på markedet som kunne egne seg bedre til prosjektet enn de tradisjonelle variantene, tok de kontakt med Huntons datterselskap Dansk Træfiberisolering (DTI). Dette skulle vise seg å virkelig åpne øynene deres.
Det er i dag mest vanlig å benytte en dampsperre (tett plastduk) for å beskytte konstruksjon og isolasjon mot fukt og sopp. Fordelen med trefiberisolasjon er at den har hygroskopiske egenskaper, som gjør at den opptar og avgir fukt avhengig av luftens relative fuktighet, forklarer Mikael.
Gjennom DTI oppdaget de at ved å kombinere trefiberisolasjon med en intelligent dampbrems, kunne få et bygg med en pustende konstruksjon.
Vi ble veldig overbeviste, og etter erfaringene vi gjorde med rådhuset anbefaler vi nå kun trefiberisolasjon til våre kunder, forteller arkitekten.
Selv om kommunen ble overbevist om at trefiberisolasjon var et godt valg for etterisolering av rådhuset, hender det likevel at Atrium Architects har kunder som er litt mer skeptiske. Dette skyldes som regel at de ikke kjenner til produktet. Mikael sier derfor dette som oftest til kundene:
Når fugler bygger reder til ungene slik at de skal ha det trygt og godt, bruker de ikke plastposer. På en stekende varm sommerdag kler vi heller ikke på oss en tykk gummi-regnfrakk som ikke lar svetten slippe ut. Derfor burde man heller ikke bruke dampsperre på hus som holder fuktigheten inne og ikke lar huset puste, forklarer han.
I tillegg til Helsingør og flere andre kommuner i Danmark, har arkitektfirmaet også internasjonale kontakter som etterspør deres bærekraftige arkitektur. I Danmark har Mikael imidlertid erfart at det er innbyggerne under 40 år som er de mest ivrige.
De unge har en helt annen tilnærming til bærekraft. De er mye mer opptatt av og oppmerksomme på materialene de omgir seg og et ansvarlig forbruk. Dette dreier seg om alt fra maten de spiser til materialene huset deres er bygget av, avslutter Mikael.